سوفلهای سیستولیک
سوفل بیضرر (Innocent Murmur)
این نوع سوفل در وضعیتهای غیر قلبی از جمله حاملگی، هیپرتیروئیدی، ورزش و آنمی دیده میشود. وقتی این شرایط برطرف شود این سوفل سیستولیک هم از بین میرود.
سوفل بیضرر در ابتدای سیستول شنیده میشود، مدت زمانی کوتاهی و فرکانسی بین 120 تا 250 هرتز دارد. در ناحیه پولمونری بهتر شنیده میشود و شدت آن در دم افزایش مییابد. با بل یا دیافراگم هر دو قابل شنیدن است.
مدت زمان کوتاه و فرکانس در محدوده متوسط مشخصه سوفل بیضرر هستند.
در این نمونه سمع S1 و S2 نرمال هستند و دیاستول صدایی ندارد.
محل سمع: پولمونری
وضعیت: سوپاین
اسکلروزیس آئورتی (Aortic Sclerosis) (سوفل موزیکال)
این صدا، سوفل بلندی در اوایل سیستول است و روی نوار امواج، شکلی شبیه لوزی دارد.
این سوفل با ارتعاشی منظم شناخته میشود که به آن کیفیتی موزیکال میدهد (شبیه صدای «کوکو» کبوتر). این صدا در اثر جریان آشفته (turbulent) خون به داخل آئورت ایجاد میشود.
صداهای S1 و S2 طبیعی هستند و دیاستول صدایی ندارد.
محل سمع: آئورتیک
وضعیت: سوپاین
تنگی دریچه آئورت (Aortic Stenosis) - خفیف
در اوایل سیستول یک کلیک جهشی آئورت (aortic ejection click) وجود دارد که به دنبال آن یک سوفل سیستولیک لوزیشکل شنیده میشود و در نیمه سیستول پایان مییابد. این سوفل فرکانس متوسط دارد و هرچه وضعیت بدتر میشود فرکانس سوفل افزایش مییابد.
صدای اول قلب طبیعی است. صدای دوم قلب جداشدگی فیزیولوژیک دارد. جزء آئورتیک صدای دوم قلب بلندتر از معمول است.
قسمت انیمیشن آناتومی افزایش ضخامت لتهای دریچه آئورت را همراه کاهش حرکت نشان میدهد. ضخامت دیواره بطن چپ بیشتر شده است.
محل سمع: آئورتیک
وضعیت: نشسته
تنگی دریچه آئورت - شدید
در استنوزیس آئورتی شدید یک سوفل لوزیشکل وجود دارد که در تمام سیستول ادامه مییابد. سوفل صدای بلندی دارد و نسبت به استنوزیس آئورتی خفیف اوج بالاتری دارد. این سوفل به علت کلسیفیکاسیون (Calcification) لتهای دریچه آئورتی ایجاد میشود.
صدای چهارمی هم در اواخر دیاستول (دقیقا قبل از صدای اول قلب) شنیده میشود. این صدا در اثر افزایش ضخامت و سختی دیواره بطن چپ ایجاد میشود.
S1 طبیعی است. S2 بلندتر از حالت طبیعی است. در واقع، به خاطر نارسایی قلب در سمت چپ، شما فقط صدای شدتیافته جزء ریوی S2 را میشنوید.
کلیک جهشی آئورت که در موارد خفیف استنوزیس دریچه آئورتی شنیده میشد از بین رفته است.
در قسمت انیمیشن آناتومی میتوانید افزایش قابل توجه ضخامت دیواره بطن چپ و لتهای دریچه آئورت را که تقریبا به طور کامل بیحرکت شدهاند ببینید.
محل سمع: آئورتیک
وضعیت: نشسته
نارسایی میترال (Mitral Regurgitation)
سوفل نارسایی میترال یک سوفل با فرکانس متوسط و مستطیلشکل است که تمام سیستول را در بر میگیرد.
S1 طبیعی است. S2 منفرد است.
گالوپ صدای سوم قلب (Third Heart Sound Gallop) در دیاستول وجود دارد.
دهلیز و بطن چپ هر دو بزرگ شدهاند. سوفل در اثر جریان آشفته خون از لتهای ناکارآمد دریچه میترال به دهلیز چپ ایجاد میشود.
محل سمع: میترال
وضعیت: سوپاین
افتادگی دریچه آئورت (Mitral Valve Prolapse) (کلیک همراه سوفل سیستولیک)
این سوفل یک سوفل لوزیشکل با اوج متوسط است که درست پس از یک کلیک در نیمه سیستول شروع میشود و تا پایان سیستول ادامه مییابد.
هنگامی که حجم بطن چپ کاهش مییابد (تغییر وضعیت خوابیده به ایستاده) شدت سوفل افزایش مییابد و در زمان زودتری از سیستول شروع میشود. هنگامی که حجم بطن چپ افزایش مییابد ( با بلند کردن پاها در وضعیت خوابیده) شدت سوفل و لحظه شروع آن در سیستول عقب میافتد. کلیک نیمه سیستول هم همراه سوفل حرکت میکند.
در قسمت انیمیشن آناتومی میتوانید سوفل را که به خاطر افتادگی لت خلفی دریچه میترال ایجاد شده است ببینید. سوفل با جریان آشفته از بطن چپ به دهلیز چپ نشان داده شده است.
محل سمع: میترال
وضعیت: سوپاین
کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک (Hypertrophic Cardiomyopathy)
یک سوفل سیستولیک لوزیشکل خشن با اوج زودهنگام که در ابتدای سیستول شروع میشود و پیش از صدای دوم قلب پایان مییابد. گالوپ S4 هم در دیاستول رخ میدهد که به راحتی میتوانید آن را در بخش شکل امواج ببینید.
S1 به علت بطن چپ هایپرداینامیک (hyperdynamic) بلندتر است. S2 منفرد است.
در قسمت انیمیشن آناتومی میتوانید ببینید که انقباض بطن چپ قویتر است و در زمان کوتاهتری اتفاق میافتد. از نظر آناتومی، دیواره سپتال بسیار ضخیمتر از سایر قسمتهای بطن است اما در انیمیشن نشان داده نشده.
انقباض قوی بطن چپ باعث میشود لت قدامی به داخل بطن کشیده شود، جریان خون به داخل آئورت را سد کند و یک سوفل آئورتی ایجاد کند. در همین زمان، جریان آشفته از بطن چپ به دهلیز چپ سوفل دوم را باعث میشود. به دلیل اینکه هر دو سوفل همزمان رخ میدهد، شما فقط یک سوفل میشنوید.
شما میتوانید با حرکت دادن سر استتوسکوپ از محل دریچه آئورت به محل دریچه میترال، تفاوت بین دو سوفل را بشنوید. ابتدا، یک سوفل آئورتی لوزیشکل خواهید شنید و بعد یک سوفل مستطیلی که تمام سیستول را فرا میگیرد.
محل سمع: میترال
وضعیت: سوپاین
امیدواریم که توانسته باشیم به خوبی سوفل ها را برای شما معرفی کنیم و توانایی تشخیص و به تبع آن درمان شما را افزایش دهیم. به زودی مقاله های تخصصی دیگری برای کمک هرچه بیشتر به علاقه مندان به این مطالب گذاشته خواهد شد.
منبع: نبض (نبض هوشمند سلامت)