چرا از گوشی پزشکی دیجیتال استفاده کنیم؟
اولین ابزاری که پزشک برای معاینه و سمع قلب، ریهها و اندازهگیری فشارخون از آن استفاده میکند و به نوعی به نمادی از فعالیت تیم درمانی تبدیل شده است، استتوسکوپ یا همان گوشی پزشکی است. استتوسکوپها درگذشته، شکل و ظاهر متفاوتی داشتند که کمکم و با گذشت زمان به ظاهر امروزی خود تبدیل شده و نمونهی آکوستیک/کلاسیک آن در دستان پزشکان و پرستاران دیده میشود و به تدریج این دسته از استتوسکوپها نیز جای خود را به گوشیهای پزشکی دیجیتال و هوشمند خواهند داد.
با تاریخچهی گوشی پزشکی و سیر تکامل آن از آغاز تا به امروز آشنا شوید!
پیشرفت تکنولوژی، تغییر بسیاری از ابزار و لوازم درمانی را به همراه داشت. دگرگونیهای عصر اخیر، شرایط متفاوت کار در بخشهای بیمارستان و پیدایش بیماریهای جدید، انسان را بر آن داشت تا با تولید محصولات کاربردیتر مشکلات ناشی از ابزارآلات قدیمی را حل کند.
استتوسکوپها و گوشیهای پزشکی نیز از این قاعده مستثنی نبودند. استتوسکوپهای کلاسیک به تدریج جای خود را به استتوسکوپهای الکترونیکی یا گوشیهای پزشکی دیجیتال دادند و اکنون به عنوان یکی از گزینههای موجود در هنگام خرید استتوسکوپ به شمار میروند. امّا دلیل این جایگزینی چیست؟
همهی آنچه که باید در هنگام خرید گوشی پزشکی بدانید.
در این مقاله قرار است به چرایی استفاده از گوشیهای پزشکی دیجیتال و مزایا و معایب آنها بپردازیم. همچنین نقش استتوسکوپهای هوشمند را در شرایطی مثل پاندمی کرونا بررسی کنیم.
گوشی پزشکی دیجیتال چیست؟
ابتدا تعریفی ساده از یک گوشی پزشکی دیجیتال ارائه میدهیم. استتوسکوپهای دیجیتال، گوشیهای پزشکی الکترونیکی هستند که برخلاف استتوسکوپهای آکوستیک، از انرژی الکتریکی برای تقویت صداهای بدن استفاده میکنند. بنابراین، بر خلاف استتوسکوپهای آکوستیک که در دریافت و انتقال صداهای با فرکانس پایین با چالش مواجه هستند، نه تنها مشکلی ندارند، بلکه تقویت این صداها منجر به راحتی استفاده از آنها شده است. تقویت الکترونیکی صدا سبب شده تا صدا با وضوح و قدرت بیشتری به گوش فرد رسیده و نویزهای مزاحم ناشی از محیط به حداقل مقدار خود برسد. این ابزار کاربردی تقریباً در تمامی زمینههای تشخیص و درمان بیماری در کنار پزشکان و پرستاران قرار گرفته و به آنها در شناسایی بهتر و دقیقتر بیماریها کمک میکند.
گوشی پزشکی دیجیتال؛ در هر زمان و هر شرایط
تصور کنید شما یکی از هزاران پزشک، پرستار یا سایر اعضای کادر درمانی هستید که در میدان مبارزه با بیماری کرونا کار میکنند. یکی از مهمترین ابزار مورد استفادهی شما قطعا استتوسکوپ خواهد بود. گوشی پزشکی شما در معاینه، سمع صداهای قلبی و ریوی و اندازهگیری فشارخون بیمار به شما کمک خواهد کرد. با وجود این شرایط استتوسکوپ انتخابی شما چه ویژگیهایی خواهد داشت؟
قابلیت تقویت صدا، کنترل و کاهش صدای محیط
استتسکوپهای آکوستیک زمانی که صدایی را دریافت میکنند (دقیقا مثل سالنی که در آن کنسرت موسیقی در حال اجراست) اصوات دریافتی را بارها تقویت میکنند. با این حال، بهترین گوشیهای پزشکی الکترونیکی آنهایی هستند که از تقویت بیش از حد و مجدد صدا جلوگیری میکنند تا سبب حذف صداهای ناخواسته شوند و صدا را با وضوح و قدرت بیشتری به گوش فرد برسانند. این گوشیها در افرادی که به نوعی محدودیت شنوایی دارند، نیز بسیار کمک کننده است.
استتوسکوپ هوشمند نبض، توانایی تقویت صدا تا 20 برابر را داراست.
قابلیت تفکیک صداها و کاهش نویزهای محیطی
من در یک بخش شلوغ با سر و صدای زیاد کار میکنم. گوشی پزشکی دیجیتال چه کمکی به من میکند؟
آیا در تفکیک صدای قلب از صدای ریه مشکل دارید؟ یا تاکنون اتفاق افتاده است که در هنگام معاینهی افراد در بخش به دلیل سر و صدای زیاد محیط، توانایی تشخیص و تفکیک صداها را نداشته باشید؟
گوشیهای پزشکی دیجیتال، بهترین انتخاب برای شما هستند. بسیاری از گوشیهای پزشکی دیجیتال دارای قابلیت فیلتر صدا برای سمع قلب و ریه به طور جداگانه هستند. کنترل میزان صدای ورودی نیز یکی دیگر از قابلیتهای این گوشیهاست.
استتوسکوپهای دیجیتال نبض، دارای پنل تفکیک صدا برای شنیدن صداهای قلب و صداهای ریه بهتنهایی هستند؛ یعنی شما میتوانید انتخاب کنید که در زمان سمع، صداهای قلبی یا ریوی جداگانه برای شما تقویت شوند تا بتوانید هنگام سمع دقت بیشتری داشته باشید. همچنین دارای یک فیلتر عمومی نیز هستند که در هنگام فعالیتهایی مثل اندازهگیری فشار خون کمک کننده هستند.
نگران تمام شدن باتری گوشی هستید؟
استتوسکوپهای الکترونیکی انرژی مورد نیاز خود را از طریق انواع باتری ها (بعنوان منابع تغذیه الکتریکی DC) تامین می کنند.. منبع انرژی مورد نیاز هر مدل از این گوشی ها، به معماری و طراحی مدار آن بستگی دارد. اکثر استتوسکوپهای دیجیتال از باتری های لیتیومی (مانند باتری های موبایل) استفاده می کنند و برخی از آن ها نیز از باتری های قلمی (تکنولوژی نیکل-کادمیوم) بعنوان منبع انرژی بهره می برند. هر گوشی پزشکی دیجیتال معمولاً در هنگام روشنشدن دارای یک نشانگر بصری هستند که میزان شارژ باقی مانده باتری دستگاه برای استفاده را نشان میدهد.
گوشی پزشکی نبض با قابلیت شارژ دهی بیش از 7 ساعت در صورت استفادهی مداوم، شما را در انجام فعالیتهای روزانهی خود همراهی کرده و شما را در میانهی معاینهی بیمار خود تنها نمیگذارد.
قابلیت ضبط صدای قلب و ریه
ویژگی ضبط صدا مزایای بسیاری دارد. به عنوان مثال، دانشجویان میتوانند از صدای ضبط شده در بحثهای گروهی برای یادگیری و بهبود روشهای درمانی استفاده کنند. در درمانهای تجربی، میتوان از ضبط صدا برای مطالعه، مقایسه، تشخیص و حتی درمان بیماریها استفاده کرد. استفاده از آرشیوی از صداها سبب کاهش مزاحمت برای بیماران به سبب آموزش به دانشجویان و سلب آسایش آنان با معاینات مکرر میشود.
یک پرستار، پزشک یا حتی دانشجوی علوم پزشکی میتواند صدای بیمار را بر روی دستگاه خود ضبط کرده و سپس با فردی که تجربهی بیشتری دارد، برای تشخیص بهتر و دقیقتر مشورت کند.
قابلیت انتقال و اشتراکگذاری دادهها
استتوسکوپهای دیجیتالی، استتوسکوپهای الکترونیکی هستند که قادرند صداهای صوتی را به سیگنالهای دیجیتالی تبدیل کنند. این دادههای صوتی میتوانند در لحظه به اشتراک گذاشته شوند و یا در دستگاه ذخیره شده و در زمان دیگری اشتراکگذاری شوند.
این دادههای دیجیتالی را میتوان به هر نرمافزار رایانهای دیگری از طریق شبکه، ارسال کرد. با استفاده از گوشی پزشکی دیجیتال نبض میتوان صداهای ضبطشده از سمع قلبی یا ریوی بیماران را ضبط و روی گوشی همراه یا وبسایت، مجددا به آن گوش داد.
گوشی پزشکی نبض مدل NS1-SE با قابلیت انتقال همزمان دادهها به اپلیکیشن نبض و هم چنین ذخیره صداها و نامگذاری آنها برای هر بیمار، امکان گوشدادن به صداها در زمان دیگر و اشتراکگذاری آنها با سایر افراد را نیز فراهم کرده است.
استتوسکوپی با قابلیت رعایت فاصلهی اجتماعی
بسیاری از شرکتهای تولیدکنندهی تجهیزات پزشکی با ورود پاندمی کرونا به فکر تجهیز وسایل خود با توجه به شرایط موجود افتادند. استفاده از هدستها/هندزفریهای بدون سیم برای رعایت فاصلهی بین پزشک و بیمار از جملهی این تدابیر است. تدبیری که کمپانی Littmann و EKO برای ساخت محصولات جدید خود به کار بردهاند.
دربارهی شرکتهای تولیدکنندهی استتوسکوپ بیشتر بخوانیم!
رنگهای سفارشی و جذاب
برای بسیاری رنگ استتوسکوپ بسیار مهم است. به این دلیل است که هماکنون شرکتهای تولیدکنندهی استتوسکوپهای دیجیتال، سلیقهی مشتری را نیز در تولیدات خود شرکت داده و رنگ دلخواه آنها همراه با نام یا طرح دلخواه مشتری را روی محصولات خود قید میکنند. بنابراین احتمال گمشدن یا جابهجا شدن وسایل شما با همکارانتان بسیار کم میشود.
تضمین اصالت کالا و گارانتی محصول
شرکتهای تولیدکنندهی استتوسکوپهای دیجیتال معمولاً کیفیت و اصالت کالای عرضه شده را تضمین کرده و هر کالا دارای شناسنامهی مخصوص به خود است. همچنین تا چندین سال با حمایت از محصول خود و تعمیر رایگان آن یا تنظیم مجدد، کالای خود را گارانتی میکند.
بسیاری از گوشیهای پزشکی وارداتی به کشور معمولاً از اصالت و تضمین کیفیتی که در کشور مبدأ ارائه میشود، بیبهرهاند و در صورت نبود نمایندگی در کشور مقصد، برای عودت یا تعمیر دستگاه، باید آن را به کشور مبدأ ارسال کرد که این خود مشکلات زیادی را برای خریدار ایجاد میکند. شرکت نبض هوشمند سلامت، برای تمامی محصولات خود 7 روز ضمانت تعویض کالا، یکسال گارانتی و 5 سال خدمات پس از فروش در نظر گرفته است که به شما این امکان را میدهد که با خیال آسوده این محصول را خریداری کنید.
پس چرا همه از گوشیهای پزشکی دیجیتال استفاده نمیکنند؟ درکنار تمامی این مزایا، گوشیهای پزشکی دیجیتال، معایبی نیز دارند:
تمیزکردن گوشی
برای تمیز کردن استتوسکوپهای مکانیکیِ سنتی فقط به الکل، آب و پنبه احتیاج دارید؛ این در حالی است که در یک گوشی پزشکی دیجیتال بخشهای الکترونیکی ظریفی وجود دارد که نیاز به مراقبت بیشتر دارند. این قطعات ضدآب نیستند و بعضی از مدلها به مایع تمیزکننده مخصوصی احتیاج دارند.
محیط های کاری ثابت
همانطور که گفته شد، استتوسکوپهای الکترونیکی ضدآب نیستند. بنابراین، باید مراقب محیطی باشید که از آنها استفاده میکنید. نمیتوانید از آنها در محیطهای بسیار مرطوب یا بسیار گرم استفاده کنید.
عرضه اولیه ضعیف
نمونههای اولیه استتوسکوپهای الکترونیکی که به بازار بینالمللی عرضه شدند، به دلیل عدم توانایی در ثبت صداها مشابه با یک استتوسکوپ آکوستیک، شهرت بدی به دست آوردند. این امر پزشکان را برای خرید آنها مردد کرد. با این وجود، شرکتها با بررسی این نقطه ضعف با قدرت بیشتری وارد رقابت با گوشیهای پزشکی سنتی شدند و اکنون میتوان گفت در ثبت صداهایی با کیفیت، بسیار بهتر از استتوسکوپهای آکوستیک عمل میکنند.
در این مقاله، با مزایا و معایب انتخاب گوشی پزشکی دیجیتال آشنا شدیم؛ شما اکنون شاید بهتر بتوانید دربارهی انتخاب یکی از دو نوع گوشی پزشکی آکوستیک یا دیجیتال قضاوت کنید.