علائم بیماری آپاندیسیت - نبض هوشمند سلامت

علائم بیماری آپاندیسیت

برچسب‌ها:بیماری روده
تاریخ بارگذاری:۱۴۰۱/۴/۱۱
تاریخ آخرین ویرایش:۱۴۰۱/۹/۵
عمومی

آپاندیسیت التهاب زائده ی آپاندیس است، کیسه ای انگشتی شکل که از روده بزرگ در سمت راست پایین شکم بیرون می زند. آپاندیسیت باعث درد در سمت راست پایین شکم می شود. با این حال، در بیشتر افراد، درد از اطراف ناف شروع می شود و سپس حرکت می کند. با بدتر شدن التهاب، درد آپاندیسیت معمولاً افزایش یافته و در نهایت شدید می شود. در واقع آپاندیسیت التهاب آپاندیس است. این یک اورژانس پزشکی است که تقریباً همیشه نیاز به جراحی به صورت اورژانس برای برداشتن آپاندیس دارد. خوشبختانه، شما می توانید بدون آن هم به خوبی زندگی کنید.

اگرچه هر فردی ممکن است به آپاندیسیت مبتلا شود، اما اغلب در افراد بین ۱۰ تا ۳۰ سال رخ می دهد. درمان استاندارد آن برداشتن آپاندیس با جراحی است.

 

آپاندیس کجاست؟

این ساختار لوله مانند به طول ۲.۱ اینچ از روده بزرگ شما در سمت راست پایین بدن شما امتداد می یابد. آپاندیس دارای بافت تخصصی است که می تواند آنتی بادی بسازد، اما هیچ کس کاملاً مطمئن نیست که عملکرد آن چیست!

 

چه چیزی باعث آپاندیسیت می شود؟

در ایالات متحده، از هر ۲۰ نفر یک نفر در مقطعی از زندگی خود به آپاندیسیت مبتلا می شود. اگرچه آپاندیسیت در هر سنی ممکن است بروز کند، آپاندیسیت در کودکان کمتر از ۲ سال نادر است. به احتمال زیاد افراد بین ۱۰ تا ۳۰ سال را مبتلا می کند.

آپاندیسیت زمانی اتفاق می‌افتد که آپاندیس مسدود می‌شود، اغلب توسط مدفوع، جسم خارجی (چیزی که در داخل بدن شما قرار نیست وجود داشته باشد) یا سرطان. انسداد همچنین ممکن است در اثر عفونت ایجاد شود، زیرا آپاندیس می تواند در پاسخ به هر عفونتی در بدن متورم شود.

 

علائم آپاندیسیت

علائم و نشانه های آپاندیسیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد ناگهانی که از سمت راست پایین شکم شروع می شود
  • درد ناگهانی که از اطراف ناف شما شروع می شود و اغلب به سمت راست پایین شکم منتقل می شود
  • دردی که در صورت سرفه کردن، راه رفتن یا انجام سایر حرکات سریع بدتر می شود
  • تهوع و استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • تب با درجه پایین که ممکن است با پیشرفت بیماری بدتر شود
  • یبوست یا اسهال
  • نفخ شکم

محل درد شما بسته به سن و موقعیت آپاندیس شما ممکن است متفاوت باشد. هنگامی که باردار هستید، ممکن است به نظر برسد که درد از قسمت بالای شکم شما می آید زیرا آپاندیس شما در دوران بارداری بالاتر است(هرچند بازهم شایعترین جای آپاندیس در افراد حامله فشمت راست پایین شکم است).

علائم آپاندیسیت به صورت شماتیک

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

  1. اگر شما یا فرزندتان علائم یا نشانه های نگران کننده ای دارید، از یک پزشک مشاوره بگیرید. درد شدید شکم نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
  2. اگر درد شکمی دارید که به تدریج بدتر می شود، فوراً با پزشک عمومی یا خدمات بهداشتی تماس بگیرید.
  3. اگر این گزینه ها در دسترس نیستند، برای مشاوره با ۱۱۵ تماس بگیرید.

آپاندیسیت را می توان به راحتی با چیزهای دیگری اشتباه گرفت، مانند:

  • گاستروانتریت
  • سندرم روده تحریک پذیر شدید (IBS)
  • یبوست
  • عفونت مثانه یا ادرار
  • بیماری کرون
  • یک عفونت لگنی
  • در زنان، علائمی مشابه علائم آپاندیسیت گاهی اوقات ممکن است علت مامایی داشته باشد، مانند حاملگی خارج از رحم، درد قاعدگی یا بیماری التهابی لگن (PID).

اما هر شرایطی که باعث درد مداوم شکم شود نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد:

  1. اگر دردی دارید که ناگهان بدتر می‌شود و در سراسر شکمتان پخش می‌شود، یا اگر دردتان قبل از بدتر شدن مجدد موقتاً بهبود می‌یابد، با ۱۱۵ تماس بگیرید تا آمبولانس بخواهید.
  2. اگر درد شما برای مدتی کاهش یابد اما بعداً بدتر شود، ممکن است آپاندیس شما ترکیده باشد. ترکیدن آپاندیس می تواند باعث پریتونیت شود که یک عفونت جدی پوشش داخلی شکم است.

 

علل ایجاد آپاندیسیت

انسداد در پوشش آپاندیس که منجر به عفونت می شود، علت احتمالی آپاندیسیت است. باکتری ها به سرعت تکثیر می شوند و باعث می شوند آپاندیس ملتهب، متورم و پر از چرک شود. اگر به موقع درمان نشود، آپاندیس ممکن است پاره شود.

 

تشخیص آپاندیسیت

 

آپاندیسیت چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص آپاندیسیت می تواند مشکل باشد. علائم اغلب نامشخص یا شبیه به سایر بیماری ها هستند، از جمله مشکلات کیسه صفرا، عفونت مثانه یا مجاری ادراری، بیماری کرون، ورم معده، سنگ کلیه، عفونت روده و مشکلات تخمدان.

این آزمایش ها می توانند به تشخیص آپاندیسیت کمک کنند:

  • معاینه شکم برای بررسی التهاب
  • آزمایش ادرار ( ادرار ) برای رد عفونت دستگاه ادراری
  • معاینه رکتوم
  • آزمایش خون برای بررسی اینکه آیا بدن شما در حال مبارزه با عفونت است یا خیر
  • سی تی اسکن
  • سونوگرافی

تصویربرداری از اپاندیسیت و سونوگرافی

 

درمان آپاندیسیت چیست؟

آپاندیسیت تقریباً همیشه به عنوان یک اورژانس درمان می شود. جراحی برای برداشتن آپاندیس، که آپاندکتومی نامیده می شود، درمان استاندارد تقریباً برای همه موارد آپاندیسیت است.

به طور کلی، اگر پزشک شما مشکوک به آپاندیسیت باشد، برای جلوگیری از پارگی آن را سریعاً برمی دارد. اگر آبسه دارید، ممکن است به دو روش انجام گیرد: یکی برای تخلیه چرک و مایع آبسه و دیگری برای خارج کردن آپاندیس. اما برخی تحقیقات نشان می‌دهد که درمان آپاندیسیت حاد با آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است به شما در جلوگیری از جراحی کمک کند.

 

چه چیزی در طول جراحی آپاندکتومی انتظار می رود؟

قبل از اینکه آپاندیس شما خارج شود، برای مبارزه با عفونت آنتی بیوتیک مصرف خواهید کرد. معمولاً بیهوشی عمومی دریافت خواهید کرد، به این معنی که برای این عمل بیهوش خواهید بود. جراح آپاندیس شما را از طریق یک برش به طول ۴ اینچ یا با وسیله‌ای به نام لاپاروسکوپ (ابزاری شبیه تلسکوپ نازک که به آنها اجازه می‌دهد داخل شکم شما را ببینند) برمی‌دارد. این روش لاپاراسکوپی نامیده می شود. اگر پریتونیت دارید، جراح شکم شما را نیز تمیز کرده و چرک را تخلیه می کند.

شما می توانید ۱۲ ساعت پس از جراحی بلند شوید و حرکت کنید. شما باید بتوانید در عرض ۲ تا ۳ هفته به روال عادی خود بازگردید. اگر لاپاراسکوپی کرده اید، بهبودی سریعتر است.

انواع جراحی آپاندوکتومی

انواع جراحی آپاندکتومی

جراحی keyhole (سوراخ کلید)

جراحی keyhole (لاپاراسکوپی) معمولاً روش ترجیحی برای برداشتن آپاندیس است زیرا بهبودی سریعتر از جراحی باز است. این عمل شامل ایجاد ۳ یا ۴ برش کوچک (برش) در شکم (شکم) است. در این جراحی ابزار خاصی درج میشود، از جمله:

  • لوله ای که گاز از طریق آن پمپ می شود تا شکم شما را باد کند: این به جراح اجازه می دهد آپاندیس شما را واضح تر ببیند و به آنها فضای بیشتری برای کار می دهد.
  • لاپاراسکوپ: یک لوله کوچک با یک نور و یک دوربین که تصاویری از داخل شکم را به مانیتور تلویزیون منتقل می کند.
  • ابزارهای جراحی کوچکی که برای برداشتن آپاندیس استفاده می شود

پس از برداشتن آپاندیس، از بخیه های قابل جذب برای بستن برش ها در داخل استفاده شود،از بخیه‌های معمولی برای سطح پوست استفاده می‌شود، و باید ۷ تا ۱۰ روز بعد در مرمز جراحی عمومی کشیده شوند.

 

جراحی باز

در برخی شرایط جراحی سوراخ کلید توصیه نمی شود و به جای آن از جراحی باز استفاده می شود. این موارد شامل:

  • زمانی که آپاندیس قبلا ترکیده باشد و توده ای به نام توده آپاندیس تشکیل دهد
  • زمانی که جراح در برداشتن لاپاراسکوپی تجربه نداشته باشد
  • افرادی که قبلاً جراحی شکم باز انجام داده اند
  • در جراحی باز، یک برش بزرگتر در قسمت پایین سمت راست شکم برای برداشتن آپاندیس ایجاد می شود.
  • هنگامی که عفونت گسترده پوشش داخلی شکم (پریتونیت) وجود دارد، گاهی اوقات لازم است از طریق بریدگی در امتداد وسط شکم عمل شود. این روش لاپاراتومی نامیده می شود.

مانند جراحی سوراخ کلید، برش با استفاده از بخیه‌های قابل جذب یا بخیه‌های معمولی بسته می‌شود که باید بعداً برداشته شوند. پس از هر دو نوع جراحی، آپاندیس برداشته شده برای بررسی علائم سرطان به آزمایشگاه فرستاده می شود. این یک اقدام احتیاطی است و به ندرت ممکن است یک مشکل جدی پیدا شود.

 

ریکاوری

یکی از مزایای اصلی جراحی سوراخ کلید این است که زمان بهبودی کوتاه است و اکثر افراد می توانند چند روز پس از عمل بیمارستان را ترک کنند. اگر این روش به سرعت انجام شود، ممکن است بتوانید ظرف ۲۴ ساعت به خانه بروید. با جراحی باز یا پیچیده (به عنوان مثال، اگر پریتونیت دارید) ممکن است تا یک هفته طول بکشد تا به اندازه کافی خوب شده و به خانه بروید. در چند روز اول پس از عمل، احتمالاً کمی درد و کبودی خواهید داشت. این با گذشت زمان بهبود می یابد، اما در صورت لزوم می توانید مسکن مصرف کنید.

اگر جراحی سوراخ کلید انجام داده اید، ممکن است حدود یک هفته در نوک شانه خود درد داشته باشید. این به دلیل گازی است که در حین عمل به شکم شما پمپ شده است. همچنین ممکن است برای مدت کوتاهی پس از عمل یبوست داشته باشید. برای کمک به کاهش این امر، مسکن کدئینی مصرف نکنید، فیبر زیاد بخورید و مایعات فراوان بنوشید. اگر مشکل به خصوص دردسرساز باشد، پزشک عمومی شما می تواند دارو تجویز کند.

قبل از ترک بیمارستان، در مورد مراقبت از زخم و فعالیت هایی که باید اجتناب کنید به شما توصیه می شود. باید بتوانید در عرض چند هفته به فعالیت های عادی بازگردید، اگرچه ممکن است لازم باشد تا ۴ تا ۶ هفته پس از جراحی باز از فعالیت های شدیدتر خودداری کنید. جراح شما باید این موضوع را با شما در میان بگذارد.

پس از آپاندکتومی، اگر موارد زیر را دارید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • استفراغ کنترل نشده
  • افزایش درد شکم
  • سرگیجه/احساس غش
  • خون در استفراغ یا ادرار شما
  • افزایش درد و قرمزی در جایی که پزشک شکم شما را بریده است
  • تب
  • چرک همراه با زخم

عوارض آپاندیسیت

عوارض آپاندیسیت

آپاندیسیت می تواند عوارض جدی ایجاد کند، مانند:

  • آپاندیس پاره شده: پارگی باعث گسترش عفونت در سراسر شکم شما (پریتونیت) می شود. این وضعیت که تهدید کننده زندگی است، نیاز به جراحی فوری برای برداشتن آپاندیس و تمیز کردن حفره شکم شما دارد.
  • آبسه چرکی در شکم: اگر آپاندیس شما بترکد، ممکن است دچار عفونت (آبسه) شوید. در بیشتر موارد، جراح آبسه را با قرار دادن لوله ای از طریق دیواره شکم به داخل آبسه تخلیه می کند. لوله برای حدود دو هفته در جای خود باقی می ماند و به شما آنتی بیوتیک برای رفع عفونت داده می شود. پس از برطرف شدن عفونت، برای برداشتن آپاندیس تحت عمل جراحی قرار خواهید گرفت. در برخی موارد، آبسه تخلیه می شود و آپاندیس فورا خارج می شود.

 

پیشگیری از آپاندیسیت

پیشگیری از آپاندیسیت

هیچ راهی برای پیشگیری از آپاندیسیت وجود ندارد. اما آپاندیسیت در افرادی که غذاهای سرشار از فیبر مانند میوه ها و سبزیجات تازه مصرف می کنند، کمتر دیده شود.

 

به طور خلاصه

آپاندیسیت تورم دردناک آپاندیس است. آپاندیس کیسه ای کوچک و نازک به طول حدود ۵ تا ۱۰ سانتی متر (۲ تا ۴ اینچ) است که به روده بزرگ متصل است، جایی که مدفوع تشکیل می شود.

هیچ کس دقیقاً نمی داند که آپاندیس چه کار می کند، اما برداشتن آن مضر نیست.

آپاندیسیت معمولاً با درد در وسط شکم (شکم) شروع می شود که ممکن است بیاید و برود. ظرف چند ساعت، درد به سمت راست پایین، جایی که آپاندیس معمولاً قرار دارد، می رود و ثابت و شدید می شود. فشار دادن روی این ناحیه، سرفه یا راه رفتن ممکن است درد را بدتر کند. ممکن است اشتهای خود را از دست بدهید، احساس بیماری کنید و یبوست یا اسهال داشته باشید.

درمان آپاندیسیت معمولا جراحی است که به دو صورت بسته (لاپاروسکوپی) و باز صورت میگیرد.اگر علائم آپاندیسیت را دارید سریعا به یک مرکز بهداشتی مجهز به اتاق عمل مراجعه کنید.

 

این مقاله توسط سید مصطفی زمانی،دانشجوی پزشکی گردآوری و صحت علمی آن مورد تائید قرار گرفت.

اشتراک‌گذاری مقاله

نظرات: 0 عددافزودن نظر

مطالب مشابه

مشاهده همه
همراهان نبض

همراهان ما در مسیر سلامتی