علت بالارفتن ناگهانی فشار خون - نبض هوشمند سلامت

علت بالارفتن ناگهانی فشار خون

برچسب‌ها:فشارخون
تاریخ بارگذاری:۱۴۰۱/۳/۹
تاریخ آخرین ویرایش:۱۴۰۱/۸/۳۰
عمومی

فشار خون یا فشار خون بالا به ندرت علائم قابل توجهی دارد. اما اگر درمان نشود، خطر مشکلات جدی مانند حملات قلبی و سکته را افزایش می دهد. حدود یک سوم بزرگسالان در بریتانیا فشار خون بالا دارند، اگرچه بسیاری از آنها متوجه نیستند. تنها راه برای تشخیص بالا بودن فشار خون این است که فشار خون خود را چک کنید.

فشار خون بالا چیست؟

 فشار خون با ۲ عدد ثبت می شود. فشار سیستولیک (عدد بالاتر) نیرویی است که قلب شما خون را به اطراف بدن پمپاژ می کند. فشار دیاستولیک (عدد پایین) مقاومت در برابر جریان خون در رگ های خونی است. هر دو بر حسب میلی متر جیوه (mmHg) اندازه گیری می شوند. به عنوان یک راهنمای کلی: فشار خون بالا ۱۴۰/۹۰ میلی‌متر جیوه یا بالاتر در نظر گرفته می‌شود (یا اگر سن شما بالای ۸۰ سال باشد ۱۵۰/۹۰ میلی‌متر جیوه یا بالاتر) فشار خون ایده آل معمولا بین ۹۰/۶۰ mmHg و ۱۲۰/۸۰ mmHg در نظر گرفته می شود. اگر اقدامات لازم برای کنترل فشار خون خود را انجام ندهید، در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا هستید. فشار خون هر کس کمی متفاوت خواهد بود. آنچه برای شما کم یا زیاد است ممکن است برای شخص دیگری طبیعی باشد.

 

فشار خون شبانه: چه می دانیم و چه کاری می توانیم انجام دهیم؟

 فشار خون شبانه به عنوان یک عامل خطر مهم برای بیماری های قلبی عروقی و مغزی شناخته شده است. نظارت بر فشار خون (BP) به طور قابل توجهی آگاهی ما را از فشار خون بالا در شب افزایش داده و مطالعات تأثیر آن را بر آسیب اندام هدف نشان داده است.

پرفشاری خون شبانه با الگوهای ۲۴ ساعته BP (فشار خون) غیر فیزیولوژیکی همراه است که کاهش یا حتی افزایش ناکافی BP در شب را در مقایسه با BP در روز در نظر می‌گیرند.با این وجود، بررسی ها نشان داد که فشار خون بالا شبانه، مستقل از الگوی BP شبانه روزی، پیش بینی کننده پیامد نامطلوب بر سلامت جسمی است. هنوز ابهامات زیادی در مورد تشخیص، مکانیسم‌ها و درمان پرفشاری خون شبانه وجود دارد. تفاوت کوچکی بین دستورالعمل های آمریکایی و اروپایی در مقادیر قطعی که فشار خون شبانه را تعریف می کنند وجود دارد. پاتوفیزیولوژی نیز مشخص نیست زیرا بسیاری از شرایط مانند دیابت، سندرم متابولیک، چاقی، سندرم آپنه خواب و بیماری‌های کلیوی با فشار خون بالا شبانه و الگوی BP شبانه‌روزی غیرفیزیولوژیکی مرتبط هستند، اما مکانیسم‌های پرفشاری خون شبانه همچنان در حدس و گمان باقی مانده است. رویکرد درمانی یکی دیگر از موضوعات مهم است و کرونوتراپی ( کرونوتراپی مفهوم بهینه سازی زمان تجویز دارو با توجه به بیان گیرنده / ژن هدف برای به حداکثر رساندن اثر درمانی و به حداقل رساندن عوارض جانبی است) تا کنون بهترین نتایج را داشته است. مطالعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی از گروه‌های داروهای کاهنده فشار خون در تنظیم فشار خون شبانه مؤثرتر هستند، اما به نظر می‌رسد زمان مصرف دارو نقش مهمی در کاهش فشار خون شبانه و تبدیل الگوهای شبانه‌روزی از غیرفیزیولوژیک به فیزیولوژیک داشته باشد.

داده های موجود رابطه بین فشار خون شبانه ایزوله و افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی و مرگ و میر را نشان می دهد. در یک مطالعه بزرگ که شامل ۸۰۰۰ نفر از سه قاره بود، نشان داد که فشار خون بالا شبانه ایزوله با خطر بالاتری برای همه حوادث قلبی عروقی و مرگ و میر کلی در مقایسه با فشار خون طبیعی شبانه مرتبط است.

 

فشارخون شبانه

چرا فشار خون من ناگهان بالا رفت؟

فشار خون (معروف به فشار خون بالا) چیزی است که ممکن است به عنوان یک بیماری مزمن فکر کنید و مطمئناً همینطور است. اما آیا می دانستید که برخی ممکن است افزایش ناگهانی و شدید فشار خون را تجربه کنند؟ این افزایش‌ها که به‌عنوان فشار خون ناگهانی نیز شناخته می‌شوند، می‌توانند دلایل مختلفی داشته باشند. در حالی که یک واقعه منفرد همیشه دلیلی برای نگرانی نیست، اگر به طور منظم اتفاق بیفتد، می تواند منجر به مشکلات سلامتی بزرگ تری شود.

درد ناگهانی یا حاد

به نظر می رسد که تجربه درد هایی مانند آسیب انگشت پا، بریدگی ، یا آسیب رساندن به کمر می تواند عامل این موضوع باشد. درد ناگهانی یا تیز نیز می تواند فشار خون شما را افزایش دهد. خوشبختانه، معمولاً به محض کاهش شوک درد، به حالت عادی باز می‌گردد.

کم آبی بدن

دلیل دیگری برای این مورد برای کم نوشیدن آب است. هیدراتاسیون با اختلال در کار کلیه ممکن است باعث افزایش فشارخون به صورت کاذب و موقت شود.

فشار خون روپوش سفید

ترس از مطب پزشک برای برخی بسیار واقعی است و می تواند تأثیرات بسیار واقعی بر فشار خون شما داشته باشد.

اضطراب

تعجب آور نیست که استرس و اضطراب می تواند تأثیر واقعی بر سلامت شما داشته باشد. اگر کنترل نشود، می تواند منجر به افزایش فشار خون و اختلالات دیگر شود. پرداختن به هر گونه استرس آشکار و صحبت آشکار در مورد سلامت روان خود با یک متخصص پزشکی می تواند اولین قدم برای سلامتی شما باشد.

 

 

فشار خون بالا چه خطراتی دارد؟

اگر فشار خون شما بیش از حد بالا باشد، فشار اضافی بر رگ های خونی، قلب و سایر اندام ها مانند مغز، کلیه ها و چشم ها وارد می کند.

فشار خون بالا مداوم می تواند خطر ابتلا به تعدادی از بیماری های جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی را افزایش دهد، مانند:

اگر فشار خون بالا دارید، کاهش آن حتی به مقدار کم می تواند به کاهش خطر ابتلا به این بیماری ها کمک کند.

 

فشار خون خود را چک کنید!

تنها راه تشخیص فشار خون بالا انجام آزمایش فشار خون است.

به همه بزرگسالان بالای ۴۰ سال توصیه می شود که حداقل هر ۵ سال یکبار فشار خون خود را چک کنند. انجام این کار آسان است و می تواند زندگی شما را نجات دهد.

شما می توانید فشار خون خود را در مکان های مختلفی آزمایش کنید، از جمله:

  • در کلینیک های عمومی
  • به عنوان بخشی از بررسی سلامت NHS شما
  • همچنین می توانید فشار خون خود را خودتان با فشارسنج خانگی اندازه گیری کنید.

فشارخون بالا

مواردی که می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد همیشه مشخص نیست که چه چیزی باعث فشار خون بالا می شود، اما مواردی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد. ممکن است بیشتر در معرض خطر باشید، اگر:

  • اضافه وزن دارید
  • نمک زیاد میخورید و به اندازه کافی میوه و سبزیجات مصرف نکنید به اندازه کافی ورزش نکنید
  • نوشیدن بیش از حد الکل یا قهوه (یا سایر نوشیدنی های حاوی کافئین)
  • سیگار میکشید
  • نخوابید یا خواب آشفته دارید
  • بالای ۶۵ سال هستید
  • یک خویشاوند مبتلا به فشار خون بالا داشته باشید
  • اصالتا سیاه پوست آفریقایی یا سیاه پوست کارائیب هستید
  • در یک منطقه محروم زندگی می کنید

 ایجاد تغییرات در سبک زندگی سالم گاهی اوقات می تواند به کاهش شانس ابتلا به فشار خون بالا کمک کند و در صورتی که فشار خون قبلاً بالا است، به کاهش فشار خون شما کمک کند.

 

درمان فشار خون بالا

پزشکان می توانند با استفاده از موارد زیر به شما کمک کنند تا فشار خون خود را در حد ایمن نگه دارید:

  • تغییر سبک زندگی
  • داروها

بهترین کار برای هر فردی متفاوت است. با پزشک خود صحبت کنید تا به شما در تصمیم گیری در مورد درمان کمک کند.

 

تغییر سبک زندگی

برای کاهش فشار خون این تغییرات سبک زندگی می تواند به پیشگیری و کاهش فشار خون بالا کمک کند:

  1. مقدار نمکی که می خورید را کاهش دهید و به طور کلی یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
  2. مصرف الکل را متوقف کنید.
  3. اگر اضافه وزن دارید وزن کم کنید.
  4. به طور منظم تمرین کنید.
  5. کافئین را کاهش دهید.
  6. سیگار نکشید.

برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا ممکن است نیاز به مصرف ۱ یا چند دارو برای جلوگیری از افزایش بیش از حد فشار خون خود داشته باشند.

داروهای فشار خون بالا

اگر فشار خون بالا در شما تشخیص داده شود، پزشک ممکن است مصرف ۱ یا چند دارو را برای کنترل آن توصیه کند. این ها به صورت قرص هستند و معمولاً باید یک بار در روز مصرف شوند.

داروهای رایج فشار خون عبارتند از:

  1. مهارکننده های ACE - مانند انالاپریل، لیزینوپریل، پریندوپریل و رامیپریل
  2. مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین-۲ (ARBs) - مانند کاندسارتان، ایربسارتان، لوزارتان، والزارتان و اولمسارتان
  3. مسدود کننده های کانال کلسیم - مانند آملودیپین، فلودیپین و نیفدیپین یا دیلتیازم و وراپامیل
  4. دیورتیک ها - مانند اینداپامید و بندروفلومتیازید
  5. مسدود کننده های بتا - مانند آتنولول و بیسوپرولول
  6. مسدود کننده های آلفا - مانند دوکسازوسین
  7. سایر دیورتیک ها - مانند آمیلوراید و اسپیرونولاکتون

دارویی که برای شما توصیه می شود به مواردی مانند میزان فشار خون، سن و قومیت شما بستگی دارد.

 

داروهای مناسب فشارخون بالا

راه های پیشگیری از فشار خون بالا

فشار خون بالا اغلب با تغذیه سالم، حفظ وزن مناسب، ورزش منظم، عدم استعمال الکل و دخانیات قابل پیشگیری یا کاهش است.

رژیم غذایی سالم

  • مقدار نمک موجود در غذا را کاهش دهید و مقدار زیادی میوه و سبزیجات مصرف کنید.
  • نمک فشار خون شما را بالا می برد. هر چه نمک بیشتری بخورید، فشار خون شما بالاتر می رود. سعی کنید کمتر از ۶ گرم (۰.۲ اونس) نمک در روز بخورید که تقریباً یک قاشق چایخوری است.
  • خوردن یک رژیم غذایی کم چرب که شامل مقدار زیادی فیبر است، مانند برنج سبوس دار، نان و پاستا، و مقدار زیادی میوه و سبزیجات نیز به کاهش فشار خون کمک می کند.
  • سعی کنید هر روز ۵ وعده میوه و سبزیجات بخورید.

 

عدم مصرف الکل

نوشیدن زیاد الکل به طور منظم می تواند فشار خون شما را به مرور زمان افزایش دهد.الکل همچنین کالری بالایی دارد که باعث افزایش وزن می‌شود. بنابراین ترک کردن مصرف الکل، بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به فشارخون بالا است.

 

کاهش وزن

اضافه وزن قلب شما را مجبور می کند تا برای پمپاژ خون در بدن شما سخت تر کار کند، که همین می تواند فشار خون شما را افزایش دهد. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، بهتر است به یاد داشته باشید که حتی کاهش مقدار کمی وزن تغییر زیادی در فشار خون و سلامت کلی شما ایجاد می کند.

 

سبک زندگی سالم

فعال بودن

فعال بودن و ورزش منظم با حفظ سلامت قلب و عروق خونی، فشار خون را کاهش می دهد. ورزش منظم همچنین می تواند به کاهش وزن کمک کند، که به کاهش فشار خون نیز کمک می کند. بزرگسالان باید حداقل ۱۵۰ دقیقه (۲ ساعت و ۳۰ دقیقه) فعالیت هوازی با شدت متوسط، مانند دوچرخه سواری یا پیاده روی سریع، هر هفته انجام دهند. فعالیت بدنی می تواند شامل هر چیزی از ورزش گرفته تا پیاده روی و باغبانی باشد.

 

مصرف کافئین را کاهش دهید

نوشیدن بیش از ۴ فنجان قهوه در روز ممکن است فشار خون شما را افزایش دهد. اگر از طرفداران پر و پا قرص قهوه، چای یا سایر نوشیدنی‌های غنی از کافئین مانند کولا و برخی نوشیدنی‌های انرژی‌زا هستید، مصرف آن را کاهش دهید. نوشیدن چای و قهوه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل خوب است، اما مهم است که این نوشیدنی ها منبع اصلی یا تنها منبع مایعات شما نباشند.

 

سیگار نکشید

سیگار به طور مستقیم باعث فشار خون بالا نمی شود، اما شما را در معرض خطر حمله قلبی و سکته مغزی قرار می دهد. سیگار کشیدن، مانند فشار خون بالا، باعث باریک شدن عروق شما می شود. اگر سیگار می کشید و فشار خون بالا دارید، شریان های شما خیلی سریع تر باریک می شوند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی یا ریوی در آینده به طور چشمگیری افزایش می یابد.

 

حرف آخر

تعداد فزاینده ای از شواهد نشان می دهد که فشار خون بالا شبانه با عوارض قلبی عروقی و مرگ و میر بیشتر مرتبط است. چندین مکانیسم ممکن وجود دارد که می تواند افزایش BP شبانه را توضیح دهد، اما بیشتر آنها هنوز در حوزه حدس و گمان هستند. عدم قطعیت در مورد پاتوفیزیولوژی،مشکلات در رویکرد درمانی را تعیین می کند. به نظر می رسد کرونوتراپی بهترین درمان است که کاهش مناسب فشار خون شبانه و همچنین تبدیل الگوهای فشار خون نامطلوب به الگوی فشار خون فیزیولوژیکی را فراهم می کند. با این حال، برای تعیین مزایای بالینی کاهش BP شبانه و بازگرداندن تغییرات نامطلوب BP شبانه‌روزی به نوع فیزیولوژیکی، مطالعات بعدی طولانی‌تری لازم است.

 

این مقاله توسط سید مصطفی زمانی، اکسترن پزشکی، گردآوری و صحت علمی آن مورد تایید قرار گرفته است.

اشتراک‌گذاری مقاله

نظرات: 0 عددافزودن نظر

مطالب مشابه

مشاهده همه
همراهان نبض

همراهان ما در مسیر سلامتی