علائم و دلایلی که باعث سقط جنین میشود؟
سقط جنین لزوماً به معنی داشتن مشکل باروری نیست. اکثر زنان (۸۷ درصد) پس از سقط جنین، حاملگی و زایمان طبیعی هم دارند.
سقط جنین که سقط خود به خودی نیز نامیده میشود، پایان غیرمنتظره بارداری است. سقط جنین به احتمال زیاد در ۳ ماه اول بارداری و قبل از هفته ۲۰ رخ میدهد. تنها ۱ درصد از سقط جنینها بعد از هفته ۲۰ بارداری اتفاق میافتد که به این موارد سقط جنین دیررس میگویند.
عوامل خطر سقط جنین کدامند؟
یک عامل خطر ویژگی یا رفتاری است که احتمال ابتلای فرد به یک بیماری را افزایش میدهد یا فرد را مستعد ابتلا به اختلال خاصی میکند. عوامل خطر سقط جنین عبارتند از:
- سن مادر. مطالعات نشان میدهد که خطر سقط جنین برای افراد ۲۰ ساله ۱۲ تا ۱۵ درصد است و در سن ۴۰ سالگی تا حدود ۲۵ درصد افزایش مییابد. افزایش بروز ناهنجاریهای کروموزومی باعث افزایش خطر سقط جنین در سنین بالا میشود.
- برخی اختلالات سلامتی در مادر که در بخش "چه چیزی باعث سقط جنین میشود" ذکر شده است.
چه چیزی باعث سقط جنین میشود؟
حدود نیمی از تمام سقطهایی که در سه ماهه اول بارداری رخ میدهند به دلیل ناهنجاریهای کروموزومی (ارثی یا خود به خودی) در اسپرم یا تخمک والدین ایجاد میشوند. کروموزومها ساختارهای ریزی در داخل سلولهای بدن هستند که حامل ژنها، واحدهای اساسی وراثت، هستند. ژنها تعیین کننده تمام ویژگیهای فیزیکی فرد مانند جنسیت، رنگ مو و چشم و گروه خونی هستند. اکثر مشکلات کروموزومی به طور تصادفی رخ میدهند و به سلامت والدین مربوط نمیشوند.
سقط جنین نیز در اثر عوامل شناخته شده و ناشناخته مختلفی ایجاد میشود، مانند:
- عفونت
- قرار گرفتن در معرض خطرات محیطی مانند سطوح بالای تشعشعات یا عوامل سمی
- بی نظمیهای هورمونی
- لانه گزینی نامناسب تخمک بارور شده در دیواره رحم
- سن مادر
- ناهنجاریهای رحمی
- ناتوانی دهانه رحم (دهانه رحم خیلی زود، در اواسط بارداری، بدون علائم درد یا زایمان شروع به گشاد شدن میکند.)
- عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، یا استفاده از داروهای غیرقانونی
- اختلالات سیستم ایمنی از جمله لوپوس (یک بیماری خود ایمنی)
- بیماری شدید کلیوی
- بیماری قلبی مادرزادی
- دیابت کنترل نشده
- بیماری تیروییدی
- تشعشعات
- برخی از داروها مانند داروی آکنه (ایزوترتینوئین یا آکوتان)
- سوء تغذیه شدید
- بتا استرپتوکوک گروه B
توجه: هیچ مدرکی مبنی بر اینکه استرس یا فعالیت فیزیکی و جنسی باعث سقط جنین میشود، وجود ندارد.
گاهی اوقات، درمان بیماری شما میتواند شانس بارداری موفق را افزایش دهد.
علائم سقط جنین چیست؟
علائم سقط جنین عبارتند از:
- خونریزی پیشرونده از خفیف به شدید
- گرفتگی عضلات
- درد شکمی
- کمردرد خفیف تا شدید
اگر علائم بالا را تجربه میکنید، فوراً با مراکز ارائهدهندۀ خدمات درمانی تماس بگیرید. آنها به شما میگویند که به مطب یا اورژانس بروید.
علائم بعد از سقط جنین چیست؟
لکه بینی رحمی و ناراحتی خفیف از علائم شایع پس از سقط جنین هستند. اگر خونریزی شدید، تب، لرز یا درد دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید، زیرا اینها ممکن است علائم عفونت باشند.
سقط جنین چگونه تشخیص داده و درمان میشود؟
ارائه دهنده خدمات درمانی شما یک معاینه لگن و یک آزمایش سونوگرافی برای تایید سقط جنین انجام میدهد. اگر سقط جنین کامل و رحم پاک باشد، معمولاً نیازی به درمان دیگری نیست. گاهی اوقات رحم به طور کامل تخلیه نمیشود، بنابراین عمل اتساع و کورتاژ (D&C) یا اتساع و استخراج (D&E) انجام میشود. در طی این روشها، دهانه رحم باز میشود و بافت باقیمانده از جنین یا جفت به آرامی از رحم جدا شده و ساکشن میشود. معمولاً بعد از ۴ تا ۶ هفته دوره قاعدگی خود را از سر میگیرید.
اگر سقط جنین تایید نشد اما علائم سقط را داشتید، اغلب استراحت در بستر به مدت چند روز تجویز میشود و ممکن است یک شب برای مراقبت در بیمارستان بستری شوید. در صورت توقف خونریزی، معمولاً میتوانید به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهید. اگر دهانه رحم گشاد شده باشد، ممکن است ناکارآمدی دهانه رحم تشخیص داده شود و عمل بستن دهانه رحم (سرکلاژ) انجام شود.
اگر زنی بیش از دو سقط متوالی داشته باشد (به نام سقط مکرر) ممکن است آزمایش خون، آزمایش ژنتیک یا دارو لازم باشد. برخی از روشهای تشخیصی مورد استفاده برای ارزیابی علت سقط مکرر عبارتند از:
- بیوپسی آندومتر
- هیستروسالپینوگرام (اشعه ایکس از رحم و لولههای فالوپ)
- هیستروسکوپی (آزمایشی که در آن پزشک با دستگاهی نازک و تلسکوپمانند داخل رحم را مشاهده میکند)
- لاپاراسکوپی (روشی که طی آن پزشک با یک دستگاه نوری اندامهای لگنی را مشاهده میکند)
آیا بعد از سقط جنین میتوانم باردار شوم؟
بله. اکثر زنان (۸۷ درصد) پس از سقط جنین، حاملگی و زایمان طبیعی هم دارند. سقط جنین لزوماً به معنی داشتن مشکل باروری نیست. حدود ۱٪ از افراد ممکن است سقطهای مکرر (سه بار یا بیشتر) داشته باشند. به یاد داشته باشید که معمولاً نمیتوان از سقط جلوگیری کرد و اغلب به دلیل طبیعی نبودن بارداری اتفاق میافتد. برخی از محققان معتقدند که سقط جنین مربوط به یک پاسخ خود ایمنی است. اگرچه هیچ دوره انتظاری برای اقدام به بارداری توصیه نشده است، بهتر است در مورد زمانبندی بارداری بعدی خود با ارائه دهنده خدمات درمانی صحبت کنید. برای جلوگیری از یک سقط جنین دیگر، پزشک شما ممکن است درمان با پروژسترون، هورمونی که برای لانه گزینی در رحم لازم است، را توصیه کند. اگر بیماری دارید، درمان آن میتواند شانس بارداری موفق را افزایش دهد.
صرف زمان برای بهبودی جسمی و عاطفی پس از سقط جنین بسیار مهم است. مهمتر از همه، خودتان را به خاطر سقط جنین سرزنش نکنید. مشاوره برای کمک به کنار آمدن با مرگ عزیزتان در دسترس است. اگر سه بار متوالی سقط جنین داشتهاید، باید تلاش برای بارداری را متوقف کنید، از یک روش پیشگیری از بارداری استفاده کنید و از پزشک خود انجام آزمایشهای تشخیصی برای تعیین علت سقطها را درخواست کنید.
کلام آخر
سقط جنین لحظه ای بسیار احساسی برای والدین منتظر است و غم و اندوه از دست دادن جنین طبیعی است. به یاد داشته باشید که نمی توان از سقط جنین جلوگیری کرد. ولی این بدان معنا نیست که نمی توانید بچه دار شوید یا مشکلات باروری دارید. اگر قصد بارداری دارید، با ارائه دهنده خدمات درمانی خود برای تعیین علت سقط جنین و صحبت درباره زمانبندی بارداری بعدی خود تماس بگیرید.