گوشی طبی دامپزشکی
مهارت گوش دادن یکی از مهمترین و اساسیترین مهارتها برای هر متخصص بالینی است. با افزایش دانش تجربی؛ مهارت انسانها در شنیدن صداها بیشتر شده و در ذهن خود به آشنایی کامل در رابطه با صداهای قلب، ریه و... رسیدهاند. اهمیت این نوع از تشخیص را زمانی تصور کنید که کیس مورد معاینه یک دام است و توانایی انتقال شرایط و حال خود را ندارد. بنابراین تمرین در این بخش اهمیت زیادی دارد و ابزار مهمی که در این رابطه به کار گرفته میشود گوشی پزشکی است.
در ابتدا باید بدانیم که برای بخش دامپزشکی، گوشیها آنچنان مخصوص ساخته نمیشود و بیشتر از گوشیهایی که برای معاینه انسان طراحیشدهاند استفاده میشود. گوشی طبی دامهای کوچک و انسانها تقریباً یکسان هستند اما برای دامهای بزرگتر داشتن تیوب بلندتر همزمان با دقت مناسب، ازجمله موارد قابلتوجه و ضروری است.
گوشی دامپزشکی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
۱. طول لوله و انعطافپذیری
شاید بتوان این مورد را مهمترین نکته در مورد گوشیهای مخصوص دامپزشکان دانست. دامپزشکان دامهایی با اشکال و اندازههای مختلف را معاینه میکنند. هنگامیکه با یک دام با هیکل درشت مواجه باشید. کوتاه بودن تیوب برای معاینه دامهای بزرگ، متخصصان را با مشکلاتی جدی مواجه میکند. بارها گزارشهای آسیب دیدن دامپزشکان در هنگام معاینه دامهای بزرگ را شنیدهایم.
افزایش طول تیوب، خود منجر به کاهش میزان و کیفیت صدا میشود. پس اگر دیافراگم گوشی صدا را بهاندازه کافی تقویت نکند و تیوب نیز جنس مناسبی برای انتقال صدا با حداقل تأثیرگذاری را نداشته باشد، عملاً گوشی پزشکی برای دامپزشک بدون کاربرد میشود.
۲. هدست مناسب
خوب قرار گرفتن سریهای گوشی طبی در داخل گوش که خود باعث انتقال کامل صوت و عدم ورود نویزهای مزاحم میشود.
۳. سر گوشی (دیافراگم) مناسب
انتخاب گوشی طبی مناسب، کاملاً مرتبط با بیمار یا دامی است که قرار است معاینه روی آن صورت گیرد. این امر مستقیماً بر روی دیافراگم انتخابی ما تأثیر دارد. برای مثال برای حیوانات کوچک، دیافراگم کوچک لازم است تا صدا بهخوبی و دقیق دریافت شود.
۴. کیفیت صدا برای تشخیص دقیق
یک گوشی طبی باکیفیت، کار سمع را بسیار سادهتر میکند. تشخیص و شناسایی صداهای مختلفی که از بدن دامها شنیده میشود به خودی خود کار دشواری است. همچنین برای افرادی که مشکل شنوایی دارند نیز کیفیت و میزان تقویت صدای یک گوشی پزشکی بسیار مهم است. بهجز این مورد، دامپزشکان عموماً در محیطهای پرسروصدا کار میکنند که خود در داشتن دقت کافی در سمع صداها مشکل ایجاد میکند.
۵. راحتی دامپزشک و دام مورد معاینه
راحتی کار با گوشی طبی دامپزشکی باید هم برای دامپزشک و هم برای خود دام موردتوجه باشد. امروزه گوشیهای پزشکی دامپزشکی را بهگونهای میسازند که رینگهای لرزش گیر و نرم در اطراف دیافراگم دارند و به آسایش دام هنگام معاینه کمک میکند. این امر برای دامهای حساس به دما یا دامهایی که پوست حساس دارند و علیالخصوص حیوانات کوچک بسیار مهم است.
۶. قیمت
انتخاب گوشی پزشکی خوب بهنوعی سرمایهگذاری است، آنهم یک سرمایهگذاری بلندمدت. یک گوشی پزشکی دامپزشکی مناسب باید از مواد بادوام و باکیفیت ساختهشده و در مقابل انواع شرایط از خود مقاومت نشان دهد. گوشی پزشکی دامپزشکان باید بهراحتی تمیز شود و نگهداری از آن ساده باشد، چراکه مدام در محیطی با انواع مواد اعم از شیمیایی و میکروبی در تماس هست.
گارانتی و تضمین تعویض قطعات از مسائل مهمی است که باید به آن توجه شود.
برای اطلاعات بیشتر از اجزای گوشی پزشکی و معیارهای انتخاب گوشی پزشکی به مقاله های دیگر سایت مراجعه کنید.
آیا میان گوشی دامپزشکی و پزشکی (انسانی) تفاوتی وجود دارد؟!
خیر، تفاوت زیادی بین گوشی دامپزشکی و گوشی پزشکی انسانی نیست جز دو مورد طول تیوب و شدت صدا . طول تیوب در گوشیهای دامپزشکی باید بیشتر باشد و شدت صدای دریافتی نیز امری بسیار مهم است که در گوشیهای دامپزشکی بسیار بیشتر است.
برای انتخاب گوشی طبی دامپزشکی نیز بهتر است به فاکتورهای اشارهشده در بالا توجه کنید.
گوشی تک سر در مقابل دوسر: کدام بهتر است؟!
البته که این مسئله تا حدی شخصی است، اما انتخاب آن به ماهیت دام برمیگردد. حیوانات میتوانند بهراحتی در اطراف انسان رفتاری عصبی یا هیجان زده بروز دهند، بخصوص در زمان حضور فردی نا آشنا. اگر حیوان آرام نگیرد، انجام معاینه بسیار سخت میشود. بنابراین فرصت زیادی برای معاینه آنها (بخصوص در محیطهای شلوغ) ندارید.
با توجه به نکته بالا گوشیای را انتخاب کنید که در کار کردن با آن مهارت بیشتری دارید و به شما کمک میکند سریعتر کار تشخیصی خود را انجام دهید. معمولاً افراد هنگام استفاده از گوشیهای تک سر حس راحتی بیشتری دارند.
کدام گوشی دامپزشکی برای تخصص شما مناسب است؟!
رشته دامپزشکی دارای تخصصهای فرعی بسیاری است که هرکدام ویژگی خاص خود را دارند. بیشتر اهمیت برای یک دامپزشک برای انتخاب گوشی دامپزشکی، اندازه حیوان مورد معاینه اوست. البته موارد دیگری نیز در این انتخاب مؤثر است که در ادامه اشاره خواهیم کرد.
قطعاً اگر دانشجو هستید، قیمت و کیفیت و دوام از همهچیز برای شما مهمتر است. فراموش نکنید که هرگز به خاطر قیمت، کیفیت را فدا نکنید.
گوشی دامپزشکی دیجیتال نبض
شرکت نبض با شناخت نیاز دامپزشکان نسل جدیدی از گوشی های پزشکی را مخصوص دامپزشکان طراحی و تولید کرده است که میتوان به سری دیجیتال گوشی های نبض اشاره نمود، این گوشی پزشکی های دیجیتال با قابلیت تقویت ۲۰ برابری صدا و جدا سازی صدای قلب از ریه با داشتن فیلتر های تشخیصی صدای دام، ویژه دامپزشکان عرضه شده است. تکنولوژی این دستگاه به نحوی است که با تشخیص باند فرکانسی صدای اصلی و مقایسه آن با محدوده فرکانسی صدای دام های مختلف نظیر دقه صدایی واضح از حیوان را به پزشک منتقل میکند. علاوه بر آن با به کارگیری تکنولوژی پیشرفته حذف نویز ضمن حفظ اصل صدا نویز آن را به طور حداکثری کاهش میدهد و با تقویت سطح صدا قابلیت تنظیم آن را در ۷ سطح مختلف از کم به زیاد ممکن میکند.
با امکان اتصال به هندزفری در گوشی پزشکی NS1-SE و هندزفری بلوتوثی در سری NS1-SE-Plus دامپزشکان میتوانند بدون دردسر تیوب و با فاصله بیشتر معاینات بالینی خود را انجام داده و دیگر نگران معاینه دام های بزرگ و مشکل کوتاهی تیوب و صدای ساییدگی آن نباشند، همچنین در این دو سری گوشی پزشکی دیجیتال، قابلیت اتصال به اپلیکیشن و ضبط هر چند باره صدا، مشاهده نمودار صدا و ضربان قلب فراهم شده است که دامپزشکان میتوانند از آن برای ذخیره سازی داده های خود و زیر نظر گرفتن روند بهبودی دام و یا تدریس دروس بالینی استفاده نمایند.
معاینه پرندگان
پرندگان خود به دو نوع پرندگان وحشی و طعمه تقسیمبندی میشود که عموماً پرندگان طعمه دارای جثه کوچکتری هستند. برای معاینه این پرندگان کوچک لازم است تا سری دیافراگم دارای اندازه مناسبی باشد که بتواند عمل سمع را انجام دهد. عموماً گوشیهای پزشکی مخصوص نوزاد یا جنین این قابلیت را دارند که برای این نوع پرندگان نیز استفاده شوند.
معاینه اسب و دامهای تقریباً هم جثه
کار دامپزشکان اسب کمی متفاوتتر و شاید بتوان گفت سختتر است. اسبها در انواع کوچک، اسبهای مزرعه و اسبهای مسابقه وجود دارند. عموماً معاینه اسب در کلینیک انجام نمیشود و دامپزشک به محل مراجعه میکند. بنابراین دامپزشکان اسب مرتب در سفر هستند و در فضاهای مختلفی قرار میگیرند.
برای معاینه اسبها میتوان از گوشیهایی با سری معمولی استفاده کرد اما دقت کنید دو فاکتور کیفیت سری یا دیافراگم در قدرت تقویت صدا همچنین طول تیوب گوشی از موارد بسیار مهم برای این دسته از دامپزشکان است.
لازم به ذکر است که سایر حیوانات درشت جثه مثل گاو، شرایطی مانند اسب دارند و پزشک برای معاینه به محل نگهداری آنها مراجعه میکند.
حیوانات کوچک و خانگی
این حیوانات شامل سگها، گربهها، همستر و خزندگان هستند که جثه خیلی بزرگی ندارند و محیط درمان آنها به شکل کلینیک است و دامپزشک در آنجا به معاینه و درمان میپردازد. در معاینه این حیوانات بسته به جثه آنها از گوشی دامپزشکی با سری مختلف استفاده میشود؛ برای مثال سگ و گربه را با سریهای معمولی و همستر با سری گوشی جنین مورد معاینه قرار میگیرند. ازآنجا که اغلب دقت بسیار بالای معاینه برای صاحبان این حیوانات بسیار مهم است، معمولاً دامپزشکان ترجیح میدهند از گوشیهای خاص در این موارد استفاده کنند.
منبع: نبض (نبض هوشمند سلامت)