راه های پیشگیری از سرطان - نبض هوشمند سلامت

راه های پیشگیری از سرطان

برچسب‌ها:سرطان
تاریخ بارگذاری:۱۴۰۱/۵/۱۵
تاریخ آخرین ویرایش:۱۴۰۱/۵/۳۱
عمومی

نگران پیشگیری از سرطان هستید؟ با ایجاد تغییراتی مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم و انجام معاینات منظم، مسئولیت را بر عهده بگیرید. با انتخاب های سالم می توانید خطر ابتلا به بسیاری از انواع رایج سرطان را کاهش دهید. آزمایش‌های غربالگری می‌توانند برخی از سرطان‌ها را زود هنگام، زمانی که درمان بهترین کار را انجام می‌دهد، پیدا کند. واکسن ها (واکسن ها) می توانند به پیشگیری از چندین نوع سرطان کمک کنند.

تقریباً از هر سه آمریکایی یک نفر در طول زندگی خود دچار نوعی بدخیمی می شود. علیرغم این آمارهای تلخ، پزشکان پیشرفت زیادی در درک بیولوژی سلول های سرطانی داشته اند و قبلاً توانسته اند تشخیص و درمان سرطان را بهبود بخشند اما به جای اینکه فقط منتظر پیشرفت های جدید باشید، می توانید در حال حاضر کارهای زیادی برای محافظت از خود انجام دهید. آزمایش‌های غربالگری می‌توانند به تشخیص بدخیمی‌ها در مراحل اولیه کمک کنند، اما همیشه باید نسبت به علائم بیماری هوشیار باشید. انجمن سرطان آمریکا سالها پیش این یادآوری ساده را ایجاد کرد:

  • تغییر در عادات روده یا مثانه
  • زخمی که خوب نمی شود
  • خونریزی یا ترشح غیرمعمول
  • ضخیم شدن یا توده در سینه یا جاهای دیگر
  • سوء هاضمه یا مشکل در بلع
  • تغییر آشکار در زگیل یا خال
  • سرفه آزاردهنده یا گرفتگی صدا

در بهترین حالت یک راهنمای تقریبی است. اکثریت قریب به اتفاق چنین علائمی ناشی از اختلالات غیر بدخیم است و سرطان ها می توانند علائمی را ایجاد کنند که در لیست دیده نمی شوند، مانند کاهش وزن غیرقابل توضیح یا خستگی. اما این یک یادآوری مفید است که به بدن خود گوش دهید و صداهای ناراحتی را به پزشک خود گزارش دهید.

احتمالاً گزارش های متناقضی در مورد پیشگیری از سرطان شنیده اید. گاهی اوقات یک توصیه خاص برای پیشگیری از سرطان که در یک مطالعه توصیه می شود، در مطالعه دیگر نقض میشود. اغلب آنچه در مورد پیشگیری از سرطان شناخته شده است، هنوز در حال تکامل است. با این حال، به خوبی پذیرفته شده است که شانس شما برای ابتلا به سرطان تحت تأثیر انتخاب های سبک زندگی است. با این حال ما مطمعنیم که تغییرات ساده سبک زندگی می تواند تفاوتی در ریسک ابتلا به سرطان ایجاد کند. نکات زیر در ارتباط با پیشگیری از سرطان توصیه شده اند.

 

۱. از تنباکو یا سیگار استفاده نکنید

استفاده از هر نوع دخانیات شما را در مسیر برخورد با سرطان قرار می دهد. سیگار کشیدن با انواع مختلف سرطان از جمله سرطان ریه، دهان، گلو، حنجره، پانکراس، مثانه، دهانه رحم و کلیه مرتبط است. جویدن تنباکو با سرطان حفره دهان و پانکراس مرتبط است. حتی اگر از تنباکو استفاده نمی کنید، قرار گرفتن در معرض دود سیگار ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.

اجتناب از تنباکو (یا تصمیم به قطع مصرف آن) بخش مهمی از پیشگیری از سرطان است. اگر برای ترک دخانیات به کمک نیاز دارید، از پزشک خود در مورد محصولات ترک سیگار و سایر راهکارهای ترک سیگار بپرسید.

 

۲. رژیم غذایی سالم داشته باشید

اگرچه انتخاب سالم در فروشگاه مواد غذایی و هنگام غذا نمی تواند پیشگیری از سرطان را تضمین کند، اما ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. این دستورالعمل ها را در نظر بگیرید:

  • میوه و سبزیجات فراوان بخورید. رژیم غذایی خود را بر پایه میوه ها، سبزیجات و سایر مواد غذایی از منابع گیاهی مانند غلات کامل و لوبیاها قرار دهید. محدوده سالم وزن خود را حفظ کنید.
  • با انتخاب کمتر غذاهای پرکالری، از جمله قندهای تصفیه شده و چربی از منابع حیوانی، سبک تر و لاغرتر بخورید.
  • مصرف الکل را محدود کنید. خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان سینه، روده بزرگ، ریه، کلیه و کبد، با مقدار الکلی که می نوشید و مدت زمانی که مصرف می کنید افزایش می یابد.
  • مصرف گوشت های فرآوری شده را محدود کنید. گزارشی از آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، آژانس سرطان سازمان جهانی بهداشت، به این نتیجه رسید که مصرف مقادیر زیاد گوشت فرآوری شده می تواند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را کمی افزایش دهد.

علاوه بر این، زنانی که رژیم مدیترانه‌ای همراه با روغن زیتون بکر و مغزیجات مصرف می‌کنند ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهند. رژیم غذایی مدیترانه ای بیشتر بر روی غذاهای گیاهی مانند میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و مغزیجات تمرکز دارد. افرادی که از رژیم مدیترانه ای پیروی می کنند، چربی های سالم مانند روغن زیتون را به جای روغن و ماهی به جای گوشت قرمز انتخاب می کنند.

 

۳. وزن سالم خود را حفظ کنید و از نظر جسمی فعال باشید

حفظ وزن مناسب ممکن است خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان سینه، پروستات، ریه، روده بزرگ و کلیه را کاهش دهد.

فعالیت بدنی نیز مهم است. علاوه بر کمک به کنترل وزن، فعالیت بدنی به تنهایی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.

بزرگسالانی که در هر میزان فعالیت بدنی شرکت می کنند، برخی از مزایای سلامتی را به دست می آورند. اما برای مزایای سلامتی قابل توجه، سعی کنید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط ​​یا ۷۵ دقیقه در هفته فعالیت هوازی شدید داشته باشید. همچنین می توانید ترکیبی از فعالیت های متوسط ​​و شدید انجام دهید. به عنوان یک هدف کلی، حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی را در برنامه روزانه خود بگنجانید و اگر می توانید بیشتر انجام دهید نیز بهتر است.

 

۴. از پوست خود در برابر نور خورشید محافظت کنید

سرطان پوست یکی از شایع‌ترین انواع سرطان و یکی از قابل پیشگیری‌ترین سرطان‌ها است. نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • از آفتاب ظهر دوری کنید. از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر که پرتوهای خورشید قوی ترین هستند، از نور خورشید دوری کنید. در سایه بمانید. وقتی بیرون از منزل هستید، تا حد امکان در سایه بمانید. عینک آفتابی و کلاه لبه پهن نیز کمک کننده است. مناطق در معرض دید را بپوشانید.
  • لباس های مناسب بپوشید که تا حد امکان پوست شما را بپوشاند. رنگ‌های روشن یا تیره را انتخاب کنید که بیشتر از رنگ‌های پاستلی یا پنبه‌های سفید شده، تابش فرابنفش را منعکس می‌کنند.
  • در مصرف کرم ضد آفتاب کوتاهی نکنید. حتی در روزهای ابری از کرم ضد آفتاب با طیف وسیع با SPF حداقل ۳۰ استفاده کنید. کرم ضد آفتاب را به مقدار مناسب بمالید و هر دو ساعت یکبار - یا بیشتر اگر در حال شنا هستید یا عرق می کنید، دوباره استفاده کنید.
  • از برنزه کردن و لامپ های آفتابی خودداری کنید. اینها به اندازه نور طبیعی خورشید مضر هستند.

 

۵. واکسن بزنید

پیشگیری از سرطان شامل محافظت در برابر برخی عفونت های ویروسی است. با پزشک خود در مورد واکسیناسیون علیه انواع سرطان صحبت کنید.به طور کلی واکسن های زیر در برابر ابتلا به سرطان از سما محافظت میکند:

  • هپاتیت B: هپاتیت B می تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد. واکسن هپاتیت B برای برخی از بزرگسالان در معرض خطر توصیه می شود - مانند بزرگسالانی که از نظر جنسی فعال هستند اما در یک رابطه متقابل تک همسری نیستند، افراد مبتلا به عفونت های مقاربتی، افرادی که از داروهای داخل وریدی استفاده می کنند، مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند و کارکنان مراقبت های بهداشتی یا کارکنان ایمنی عمومی که ممکن است در معرض خون یا مایعات بدن آلوده باشند.
  • ویروس پاپیلومای انسانی (HPV): HPV یک ویروس مقاربتی است که می تواند منجر به سرطان دهانه رحم و سایر سرطان های دستگاه تناسلی و همچنین سرطان سلول سنگفرشی سر و گردن رحم شود. واکسن HPV برای دختران و پسران ۱۱ و ۱۲ ساله توصیه می شود. سازمان غذا و داروی ایالات متحده اخیراً استفاده از واکسن Gardasil 9 را برای مردان و زنان ۹ تا ۴۵ سال تأیید کرده است.

 

۶. از رفتارهای پرخطر خودداری کنید

یکی دیگر از تاکتیک های موثر پیشگیری از سرطان، اجتناب از رفتارهای پرخطری است که می تواند منجر به عفونت هایی شود که به نوبه خود ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. مثلا:

  • رابطه جنسی ایمن داشته باشید: تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید و هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. هر چه شرکای جنسی بیشتری در طول زندگی خود داشته باشید، احتمال ابتلا به عفونت های مقاربتی مانند HIV یا HPV بیشتر می شود. افرادی که HIV یا ایدز دارند بیشتر در معرض خطر سرطان مقعد، کبد و ریه هستند. HPV اغلب با سرطان دهانه رحم مرتبط است، اما ممکن است خطر ابتلا به سرطان مقعد، آلت تناسلی، گلو، فرج و واژن را نیز افزایش دهد.
  • سوزن مشترک نکنید استفاده: از سوزن های مشترک با افرادی که از داروهای داخل وریدی استفاده می کنند می تواند منجر به HIV و همچنین هپاتیت B و هپاتیت C شود که می تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد. اگر در مورد سوء مصرف مواد مخدر یا اعتیاد نگران هستید، به دنبال کمک از کادر پزشکی باشید.

 

۷. مراقبت های پزشکی منظم دریافت کنید

خودآزمایی منظم و غربالگری انواع مختلف سرطان مانند سرطان پوست، روده بزرگ، دهانه رحم و سینه می تواند شانس شما را برای کشف زودهنگام سرطان، زمانی که درمان به احتمال زیاد موفقیت آمیز است، افزایش دهد. از پزشک خود در مورد بهترین برنامه غربالگری سرطان برای خود سوال کنید.  انجام آزمایشات غربالگری به طور منظم ممکن است سرطان سینه، دهانه رحم و کولون (کولون) را زود هنگام پیدا کند، زمانی که درمان احتمالاً بهترین نتیجه را دارد. غربالگری سرطان ریه برای برخی از افراد در معرض خطر توصیه می شود.

 

سخن آخر

خطر ابتلا به سرطان در یک فرد به چیزهای مختلفی بستگی دارد. تحقیقات نشان می دهد که مواردی مانند ترک سیگار و حفظ وزن مناسب می تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. با ایجاد تغییرات سالم در حال حاضر، می توانید تغییراتی در سلامت خود در آینده ایجاد کنید.

 

این مقاله توسط سید مصطفی زمانی، اکسترن پزشکی گردآوری و صحت علمی آن مورد بررسی قرار گرفت.

اشتراک‌گذاری مقاله

نظرات: 0 عددافزودن نظر

مطالب مشابه

مشاهده همه
همراهان نبض

به ما اعتماد کرده‌اند